sunnuntai 19. huhtikuuta 2015

Trinaesti dan

13. päivä alkoi aurinkoisesti, mutta buratuuli piti sään kolean oloisena. Auringossa ja tuulelta suojassa taas tuli melkeinpä hiki. Aamurutiinit normaalisti. Paitsi että pyhänä en tööttää. 

Vranjaca-luolat

ja Klisin linnoitus odottavat sensijaan kävijöitä. Olemme saaneet ystävällisesti kyydityksen noihin kohteisiin. Ihan yllätyksenä.  Matka vuoren läpi vie laaksoon Mosorin toisella puolen. Kauempana häämöttä Biokovan vuori vielä lumen peitossa. Siinä lienee jo kahden kilometrin huippuja. Näky on jotenkin epätodellinen. 

Kiehtova. 

Sellainen on luola. Siellä reilun sadan metrin syvyydessä on kaksi luolaa. Täynnä mieltä kiehtovia ja luonnon muovaamia figuureja. Täällä ovat muinaiset paikalliset suorittaneet pyhiä rituaalejaan. On sinne ollut hankala mennä. Soihdun valossa ja ilman rakennettuja portaita. 

Onneksi jaksetaan kivuta. 

Klisin linnoituksessakin. Game of Thronesin filmaukset ovat tehneet tästä uudelleen kiinnostuksen kohteen. No. Vanha, kerros kerrokselta rakennettu linnoitus, josta käsin on voitu valvoa liikennettä vuorten takaa kulkevaa laaksoa pitkin merelle. Huikea paikka kuitenkin. Saman verran oltiin varmaan ylhäällä kuin hetki sitten alhaalla. Täältä näkyy kauas: Split, Kastel sekä Ćiovon ja Bračin saaret. Kauempana häämöttää lisää saaria. On se ollut aikoinaan löytö. Myös. 

Tuo sola. 

Lähestyessämme Klisiä kävi mielessäni hakematta ajatus siitä, miten vuorten välinen sola halkaisee ne. Oikealle jää Kozjak ja vasemmalle Mosor. Split ei voi olla muuta kuin näiden ensimmäisten silminnäkijöiden kuvaus paikasta. Välillähän sille on annettu muitakin nimiä, mutta mm. roomalaiset tulivat mereltä ja antoivat sille nimeksi Spalado. Palatsi. Koska sehän Split oli silloin: roomalaisylimysten kesämökki. Rantapaikka. 

Etymologiaa en voi vahvistaa. 

Eikä se ole tärkeää. Näin vain pohdin matkoillani. Mm. paikkojen nimiä. Kuten esim. Klis. Siis se missä tänään käytiin. Kysyin kuskiltamme Markolta, tarkoittaako 'klis' jotain kroatiaksi.  Ei suoraan, mutta johdetusti siitä saa mielikuvan kalliokielekkeestä. 

Sitähän se Klis on. 

Suuri rakennelma kallion kielekkeellä. 

Olipa mielenkiintoinen päivä. 

Niinkuin vaalit illalla. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti