maanantai 20. huhtikuuta 2015

Četrnaesti dan

14. päivä alkaa mittarin mukaan lämpöisempänä kuin miltä ilma tuntuu. Tuuli tekee sen. Täällähän on kaksi vallitsevaa tuulta. Toinen tuo sateita ja toinen poutaa, mutta tähän aikaan nähden on nyt ollut vielä turhan viileää säätä. 

Bura

on kylmän tuoja. Pohjoisen puolelta puhaltaa. Joskus jopa myrskyisästi. Talvella eritoten on epämiellyttävä kaveri. Viilentää ilman tuntuvasti. Mutta sää on silloin aurinkoinen ja tuulelta suojassa tulee jo hiki tähänkin aikaan. Bura pitää myös yöt kylminä: kymmenisen astetta laskee päivälämpötiloista tähän aikaan vuodesta. 

Monet pitävät. 

Buran kaveria jugoa mukavampana, koska pitää sään lämpimänä. Sateen mahdollisuus on suuri, mutta vuorokausivaihtelut vähäisempiä. Sanotaan, että syksystä alkaen jugotuuli tekee ihmiset hulluiksi. Luulisi, että bura kylmän tuojana. Mutta ehkäpä molemmat. 

Säästä puhutaan paljon. 

Niinkuin kaikkialla. Mutta täällä se on erityisen yleistä. Etenkin vieraille pahoitellaan ajankohtaan sopimatonta säätä. Oli se sitten kuuma tai kylmä. Täällä sää muuttuu aina nopeasti, eivätkä ennustukset siis välttämättä pidä paikkaansa. Päivän aikana tuuli näin keväällä etenkin pyörii tiuhaan milloin mistäkin. Kesää tekee. Mutta talven päättää aina varmasti kolme maaliskuun buraa. Nimiltään ensimmäinen, toinen ja kolmas maaliskuun bura. Mutta kohta on jo Vappu ja vielä viileää puhaltaa. 

Täälläkin. 

Varmaan on sanonta, että buratuuli on kylmä. Puhalsi se mistä tahansa. 

Vuodet eivät ole veljiä keskenään.  


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti