tiistai 14. lokakuuta 2014

Muistikuvia ja todellisia tarinoita matkoiltamme Kroatiaan

Taustoja

Split on ollut Kroatian matkojemme pääasiallisin kohde reilut 5 vuotta. Kerran kyllä yritimme mennä Dubrovnikiin, mutta bura-tuuli - kohtaloko - esti laskeutumisen sinne. Ja jäimme silloinkin tänne.

Splitiin

Suhteemme tänne ulottuu jo reilun 15 vuoden päähän. Silloin luodut suhteet saivat meidät sittemmin viettämään lomiamme täällä. Nykyisin koemme tämän jo hyvin tutuksi paikaksi.

Kodiksi.

Olemme olleet täällä pari kertaa vuodessa keskimäärin 10 päivää kerrallaan. Siis satakunta päivää. Reilut kolme kuukautta. Siinä ajassa saa jo pientä tuntumaa maan tapoihin ja luotua myös uusia ihmissuhteita.

Ystäviäkin.

Niitä paikalliset tapaavat kahviloissa. Rupattelevat kahvikupin ääressä pitkiäkin aikoja. Kiirettä ei ole. Tällainen eteläeurooppalainen meiniki on meikäläisen mieleen. Sää on näin sesongin ulkopuolellakin vielä suomalaisittain lämmintä. Eikä enää ole liikaa niitä.

Turisteja.

He täyttävät kaupungin ja saaret huhti-toukokuusta elo-syyskuulle. Hyvää aikaa bisnekselle, mutta jo kesän lämpö on liikaa meikäläiselle. Suomessa on silloin parempaa.

Kesä.

Sitä tuo aika sesonkien lähituntumassa täällä Kroatiassa on meille, pohjan ihmisille. Aurinko hivelee ruumista ja sieluakin jopa. Matkatkin ja asuminen sopivasti hankittuna ovat edullisia.

Säästöä.

Tulee monella tavoin muutenkin verrattuna haisiisoniin. Tavaraa ja palveluja on vielä yllinkyllin tarjolla ja sana "popust" tulee tutuksi.

Kuka niitä haluaa.

Ruokaa ainakin kaikki. Rahaa siihen saa menemään runsaastikin, mutta viisaasti valiten saa mainiota ja terveellisiä aterioita kohtuuhinnalla.

Illalla.

Ruokailu on osa sosiaalista elämää täällä, niinkuin yleensä muuallakin eteläisemmässä Euroopassa.

Ulkonakin.

Koska sää sen vielä sallii näihinkin aikoihin. Päivällä on nautittu pienempiä välipaloja ja hyvä illallinen antaa suloisen unen aamuun saakka.

Laku Noć.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti