sunnuntai 13. huhtikuuta 2014

Valaiden laulu

Muutama päivä sitten kuulin radiosta tutkijan puhuvan valaiden laulusta. Erityisesti kiinnitin huomioni siihen, ettei sen syytä oikein tiedetä.

No, muusikon ja musiikkiterapeutin kiinnostus heräsi ja aloin pohtia ko. juttua.

Lisäpontta tähän kirjoitukseen sain fb:ssa olleeseen videoon, jossa veneilijät pelastavat valaan sotkeutuneesta verkosta. Valas selvästi ymmärsi, että sitä halutaan auttaa. MOSTAMAZINGPLANET.COM

Jo vanhastaan on ollut tiedossani, että valaat ja muut sen lajitoverit ovat älykästä kansaa.

Nämä asiat - laulaminen, älykkyys, kommunikointi - sai minut pohtimaan todella laulamisen perimmäistä syytä musiikkiterapian näkökulmasta.

Ihmisille laulu (soittokin ja ehkäpä pelkkä musiikillinen ajattelu) on tunteiden tulkki. Siis laululla käsitellään iloja ja suruja. Se, tavoittaako laulu ketään, ei ole merkitystä. Tämänhän jokainen voi itse todentaa. Ja on tälle myös tieteellistä perustaa.

Nyt sitten, kuinka paljon älykkyyttä tarvitaan tällaiseen psyykkisen toimintaa, joka ihmisille on luontainen? Vai onko tämä jokin lajikohtainen - vain ihmisille kuuluva ominaisuus?

Kehittyvälle sikiölle voi jo laulaa. Ja tämä on tiedetään olevan syntyvälle lapselle hyödyksi. Jotkut puhuvat jopa musiikkikasvatuksen aloittamisesta, mutta minulle se on enemmän: tunneilmaisun kehittämistä.

Edelleen musiikilla tiedetään olevan  hyviä vaikutuksia kehitysvammaisten kanssa työskennellessä, niin terapiana kuin myös viihdykkeenä. Kuten meille kaikille. ÄO: ta ei tässä mitata, eikä sikiölläkään. Silti se toimii!

Niinpä päättelenkin valaiden laululla olevan saman mielen kuin meillä ihmisilläkin: tunteiden käsittely, psyykkinen työ. Saattaa koskea muitakin eläimiä. Tiedä häntä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti